İçeriğe geç

Maaşım Yüksek Ama Asgari Ücretten Gösteriliyor Ne Yapmalıyım

Maaşı asgari ücretten göstermek suç mu?

Kanunumuz asgari ücretin altında ücretle işçi çalıştırılmasını yasaklamaktadır.

Sigortayı asgariden yatırmak suç mu?

Bir çalışanın asgari ücret üzerinden sigortalanması, sigorta bedeli çok düşük belirlenmiş veya kendisine çok fazla ödeme yapılmış olsa bile, yasa tarafından yasaklanmıştır. Çalışana sigorta primi ödemek bir zorunluluktur ve bu yükümlülük işverene aittir.

Elden maaş alan işçi bunu nasıl ispat edebilir?

İşveren veya işverenin imzası ve mührü bulunan, kendisinin şahsen maaş aldığını gösteren makbuz. Sigortalının bankadan kredi alabilmesi için işverenden aldığı gerçek ücret miktarını gösteren bankaya sunulan belge. Fazla mesaiyi kanıtlayan her türlü belge iş sözleşmelerine eklenir.

Asgari ücretten az maaş verilir mi?

Yasayla belirlenen bir miktar olduğundan, işverenler çalışanlarına asgari ücretten daha az ödeme yapamazlar. Asgari ücret, normal bir çalışma günü için ödenen ve günümüz fiyatlarıyla işçinin temel ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücreti tanımlar.

Asgari ücretten fazla maaş alanlar zam alacak mı?

Asgari ücretten az olmamak kaydıyla ödediği ücretleri artırabilir; ister artırır, ister artırmaz. Ancak bu durumun çeşitli istisnaları vardır. Asgari ücretten fazla kazananların maaşlarında artış yapılması, ilke olarak sözleşmesel veya sözleşmesel olmayan nedenlerle mümkündür.

25 bin maaş sigorta primi ne kadar?

Örneğin; Çalışanın sigorta primi (25.000 x %14 = 3.500 TL) ve işsizlik sigortası primi (25.000 15 =) 3.187,50 TL gelir vergisi (2024 yılında uygulanacak…) olarak hesaplanmaktadır.

Sigortanın yüksekten yattığını nasıl anlarız?

E-devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden e-devlet şifresi almalısınız. Daha sonra sisteme giriş yapıp “SGK Hizmet Beyannamesi”ni aratmalısınız. Aramada gördüğünüz sayfada sigortanızın kapsam dahilinde olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz. Bir diğer yöntem ise ALO 170 SGK hattını aramaktır.

SGK geriye dönük kaç yıl inceleme yapabilir?

Hizmet tespit davası kaç yıla kadar geriye gider? Aylık katkı payı ve menfaat belgeleri işverenleri tarafından verilemeyen veya çalışma durumları tespit edilemeyen sigortalılar, başvuru tarihinden itibaren 5 yıl içinde menfaatlerinin tespitini talep edebilirler.

Sigorta asgariden yatarsa ne olur?

Hangi işverenin sigorta primlerini eksik ödediği belirlendikten sonra, önce para cezası uygulanır. Ayrıca çalışan, bir beyan davası açar. Beyan davasına ek olarak, kaybettiği ve mevcut talepleri hakkında da dava açabilir.

Çalışanın maaşı elden verilirse ne olur?

Çalışana ücret ödenmesi nedeniyle haklı fesih Çalışanın, ücretler kendisine şahsen ödendiğinden sözleşmeyi haklı nedenle feshetmesi mümkündür. Bu şekilde çalışan, sözleşmeyi haklı nedenle feshedebilir ve özellikle kıdem tazminatı olmak üzere diğer tüm haklarını ileri sürebilir.

Bir işçinin maaşı düşürülebilir mi?

İşveren, çalışanın ücretini tek taraflı olarak düşüremez. Çalışanın çalışmasının nedeni aldığı ücret olduğundan, çalışanın ücret talepleri yasa tarafından korunmaktadır. İşveren çalışanın ücretini düşürebilir mi? Bu soru, iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku açısından büyük önem taşımaktadır.

Maaşları bankadan ödeme zorunluluğu kaç kişi 2024?

24 Mayıs Maaşların bankaya yatırılması zorunluluğu 5 kişiye düşürüldü. Yani aynı işverenin birden fazla SGK dosyası olsa bile, maaş ödemelerini bankadan gerçekleştirebilmeleri için bu işyerlerine maaş yatırma zorunluluğu 5 veya daha fazla kişidir.

Patron zam yapmazsa ne olur?

İşveren, çalışanın talebine rağmen ücret artışı yapmazsa, çalışan bu durumu haklı nedenle iş sözleşmesini feshetmek için kullanabilir. Çalışan, işverenin yıllardır vermemesi gereken ücret artışını vermemesini ve maaşının satın alma gücünün azalmasını haklı nedenle iş sözleşmesini feshetmek için gerekçe olarak kullanabilir.

Özel sektör zam yapmak zorunda mı?

İşveren ile işçi arasında bireysel iş sözleşmelerinde veya toplu iş sözleşmesi kapsamındaki şirketlerde ücret artış oranı veya sabit miktar belirlenmediği sürece, işverenin işçilere ücret artışı yapması zorunlu değildir.

Özel sektör asgari ücret vermek zorunda mı?

İş Kanunu’na göre, bir iş sözleşmesiyle çalışan bir çalışana asgari ücretten az olmamak üzere ücret ödenmesi gerekir. 2020 yılı asgari ücreti brüt 2.943 TL, net 2.943 TL’dir.

Maaş söylemek suç mu?

Ayrıca, kişisel veri niteliğindeki ücretin veri sahibinin rızası olmaksızın ifşa edilmesi de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na (m.12/4) aykırılık teşkil edeceğinden iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmesi mümkün olabilecektir.

Maaşı elden vermek suç mu?

Ücretlerin çalışana şahsen ödenmesi mümkündür. Ancak bunun için işyerinde 4 veya daha az çalışanın çalıştırılması gerekir. İşyerinde 5 veya daha fazla kişi çalışıyorsa ücretlerin çalışana şahsen ödenmesi yasaktır.

Asgari ücretten az ödenirse ne olur?

İşverenin çalışanlara sağladığı sosyal yardımlar nedeniyle asgari ücrette indirim yapılamaz. Asgari ücretin eksik ödenmesi veya ödenmemesi halinde işverenlere 4857 sayılı İş Kanununun 102/a maddesi uyarınca idari yaptırım uygulanır.

Sigorta asgariden yatarsa ne olur?

Hangi işverenin sigorta primlerini eksik ödediği belirlendikten sonra, önce para cezası uygulanır. Ayrıca çalışan, bir beyan davası açar. Beyan davasına ek olarak, kaybettiği ve mevcut talepleri hakkında da dava açabilir.

Kaynak: FurKanInsAAt.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir