Kelime kökü nereden gelir?
Kelime kelimesi, “söylenen şey, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Bıçkı hangi dilde?
Şeyh Süleyman Efendi, Çağatayca-Osmanlıca Sözlüğü.
Biçki kelimesinin kökü nedir?
Bıçkı – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bıçġu “kesici alet” kelimesinden türemiştir.
Bıçak Türkçe kökenli mi?
Kelime tarihi Türk lehçelerinde “bıçak, kesici alet, testere” anlamında kayıtlara geçmiştir. “Bıç” fiiline -şu eki eklenerek oluşturulmuştur. Eski Uygur ve Karahanlı Türkçesinde “bıçġu” biçimine sahiptir.
Kelimenin kök nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Efendi hangi dilden geçmiştir?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Bıçkının anlamı nedir?
Eski Türkçede “bıçmak”, kesmek, dilimlemek ve bölmek anlamına gelir. “Bıçki dikiş” ve “bıçak” sözcükleriyle birlikte “bıçkın” sözcüğü de bu fiilden türemiştir. En ufak bir konuda kavga eden insanlara eşek denir. Bu sözcük aynı zamanda çapkın insanlar için de kullanılır.
Kaban hangi dilden gelir?
Kaban’ın eski adı Kapani’dir. Gürcüce bir toponim olan Kapani (კაპანი), Eski Gürcüce’de dar ve taşlı yol, Tao-Klarceti bölgesindeki tepe anlamına gelir. Bu toponim Türkçeye “Kaban” olarak girmiştir. Hatta 1595 tarihli Osmanlı detaylı defterinde ve 1928 tarihli Osmanlı köy listesinde “Kaban” (قبان) adıyla geçmektedir.
Buse hangi dilden?
Otobüs – Nişanyan Sözlüğü. Farsça būse بوسه “öpücük” kelimesinden gelen bir alıntıdır.
Baba kelimesinin kökü nedir?
Baba – Nisanyan Sözlüğü. Orta Türkçe “baba”, “yaşlı ve saygıdeğer adam, baba” kelimesinden türemiştir. Bu kelime çocuk dili ba-ba “derin sesli kişi” kelimesinden türemiştir. Tüm dillerde ortak gibi görünen bir çocuksu sembol sesinden türemiştir.
Uykunun kökü nedir?
Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.
Beşik kökü nedir?
Etimoloji uzmanı Türkolog Hasan Eren’e göre “beşik” kelimesi, Türkçe besi- (~ bişi- “sallamak”) fiiline isim eki -k eklenerek türetilmiştir. Türk dillerinde sıklıkla “sağlam veya sallanan beşik” anlamında kullanılsa da “sallanmak” anlamına da gelir ve beşiği sallamak fiili olarak kullanılır.
Avuç Türkçe kökenli mi?
Palm – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe adutça, “avuç” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe adut “avuç” kelimesinden Eski Türkçe eki +çA² ile türemiştir.
Hançer Türkçe mi?
Hançer – Nişanyan Sözlüğü. Arapça χncr kökünden gelen χancar خنجر “kısa savunma bıçağı” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.
Sındı hangi dilde?
sindı – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) sındu “makas, özellikle koyun kırkma makası” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Çince jian dao 剪刀 kelimesinden ödünç alınmıştır. Bu kelime, Çince jian 剪 “kesmek” ve Çince dao 刀 “bıçak” kelimelerinden oluşmuştur.
Kelime kökeni nasıl bulunur?
Etimologlar kelimelerin kökenlerini incelemek için çeşitli yöntemler kullanırlar, bunlar arasında şunlar yer alır: Filolojik araştırma. Kelimenin biçimindeki ve anlamındaki değişiklikler, uygun olduğu durumlarda antik metinler kullanılarak izlenebilir. Lehçebilimden elde edilen verileri kullanma.
Kelimeler nasıl ortaya çıktı?
Kelimeler tıpkı ilkel organizmalar gibi basitçe oluşmuştur ve sonra değişmiş, kaybolmuş veya çeşitli mutasyonlar yoluyla korunmuştur. İlk kullanılan kelimeleri kimse bilmiyor, ancak bunlar şans eseri oluşmuş şeylerdi, sonra memetik gelişti ve örneğin bugün su kelimesini oluşturdu.
Kök hangi dilden gelir?
Eski Türkçedeki “bitki kökü” kökünden gelmektedir.
Aile kökeni nedir?
Aile kelimesi Türkçe’de Arapça عائلة /’ā’ile/ kelimesinden gelir. Türkçe’de aile anlamına gelen kelimeler de vardır, örneğin bark, woman, house, dynasty, wife, codek, ocak, odbaşı, dynasty.